Acocijacija proizvođača malina: Neophodna zamena bolesnih sadnica

Foto: Pixabay

Kvalitet domaće maline prepoznatljiv je ne samo u Evropi, nego i u svetu. Država trenutno daje ne male subvencije za maline i kupine, od 60 do 90 odsto za sadni materijal, za navodnjavanje od 50 do 60, a protivgradnu mrežu od 50 do 60 procenata prihvatljivih troškova investicije.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović više puta je isticao da bi malinari trebalo da iskoriste sadašnju dobru cenu(800 -1.000 dinara za kilogram) i ekonomsku računicu, kao i da zamene sadne materijale. Sa ovom konstatacijom slaže se i predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović.

„Mi kao proizvođači moramo svi do jednog da zamenimo sadni materijal kako bi sprečili dalje bolesti u malinjacima koje su sve prisutnije. Ono što do sada nije zamenjeno je bolesno i pod virusima, i daje prinos od 30 do 40 kilograma po aru, ili tri do četiri tone po hektaru. Kada u malinjacima imamo zdrav sadni materijal, on daje 25 do 30 tona po hektaru, uz primenu svih agrotehničkih mera“, rekao je Radović za portal Biznis.rs.

B. K.