Adekvatna zaštita smanjuje posledice suše

Foto: Bayer

Za razvoj održive poljoprivrede neophodno prilagođavanje proizvodnje novim klimatskim i tržišnim uslovima, kao i edukacija proizvođača

Smanjenje prinosa ratarskih kultura u Srbiji od 20 odsto u proseku zbog prošlogodišnje suše, moglo je biti umanjeno pravilnim izborom novih integralnih tehnologija, kao i adekvatnim izborom novih rešenja u zaštiti bilja – poručeno je na godišnjem skupu kompanije Bayer, pod nazivom “Dan ratarskih kultura”, koji je danas održan u Novom Sadu.

Na skupu, kojem je prisustvovalo više od 300 poljoprivrednika iz cele zemlje, ocenjeno je kako su unapređenje kompletne agrotehnike, prilagođavanje proizvodnje novim klimatskim i tržišnim uslovima, i edukacija proizvođača, ključni faktori za stvaranje uslova održive poljoprivrede u Srbiji.

– Sve nepovoljniji klimatski faktori koji u velikoj meri izazivaju stres kod gajenih biljaka, kao i stalno rastući zahtevi tržišta, dovode nas do situacije u kojoj se poljoprivredni proizvođači kako u čitavom svetu, tako i u Srbiji, moraju prilagoditi novonastalim uslovima – jasan je bio Andrija lilić, iz kompanije Bayer Srbija. – To, između ostalog, podrazumeva da moraju biti u toku sa novim tehnologijama u oblasti zaštite bilja, kao i stvaranju dodatnih kapaciteta za unapređenje svih agrotehničkih mera. Svesni smo da, i mi kao eksperti u oblasti zaštite bilja, možemo biti važan deo integralnog sistema koji za cilj ima proizvodnju dovoljnih količina zdrave i kvalitetne hrane uz očuvanje životne sredine i prirodnih resursa. Ovakav pristup istovremeno podrazumeva i ekonomsku održivost poljoprivredne proizvodnje kao i unapređenje kvaliteta života poljoprivrednih proizvođača, a samim tim i celokupnog društva. Zbog toga se naši proizvodi, tehnologije i servisi stalno unapređuju i prilagođavaju novim izazovima u poljoprivredi, i na taj način doprinose održivoj poljoprivrednoj proizvodnji.

U Srbiji je, kako je navedeno na ovom skupu, registrovano 680 hiljada poljoprivrednih proizvođača, od čega je više od 95 odsto njih u kategoriji malih poljoprivrednh proizvođača, tako da je upravo njihova edukacija i prenošenje znanja za praćenjem trendova u ovako dinamičnoj grani, kao što je poljoprivreda, ključna.

– Poljoprivreda se nalazi u srcu jednog od najvećih izazova današnjice, a to je kako obezbediti odgovarajuće količine hrane, na ekološki održiv način, za rastuću populaciju, koja će se povećati za još tri milijarde ljudi do 2050. godine – poručeno je sa ovog skupa. – Podaci FAO – Organizacije Ujedinjenih Nacija za hranu i poljoprivredu, kažu da će do 2050. godine biti neophodno 70 odsto više hrane, a da će se globalna produktivnost poljoprivrede povećati za čak 50 odsto.


ISTRAŽIVANJE I EDUKACIJA

Bayer u Srbiji, kako kažu u ovoj kompaniji, svake godine organizuje oko 300 okruglih stolova sa 15.000 poljoprivrednih proizvođača, a takođe kontinuirano organizuje edukativna predavanja i radionice. Saradnici ove kompanije na terenu u stalnom su kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima, a inicirano je i nekoliko veoma korisnih agro-servisa kao što su Bayer vesti, agro prognoza, kontakt servis za poljoprivrednike itd.

– Poslovna politika naše kompanije temelji se na neprekidnom istraživanju i pronalaženju novih rešenja za kvalitetniji i bolji život – jasni su u Bayeru. – S obzirom da se proizvodi kompanije Bayer mogu primenjivati u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje, proizvođači širom sveta uspešno suzbijaju korove, štetočine i bolesti u svojim usevima i zasadima.