Al Dahra ponudila 105 miliona evra za PKB

Foto: Ministarstvo privrede

Privatizacionu dokumentaciju otkupile su dve kompanije, ali je stigla samo jedna ponuda

Al Dahra Srbija je na tenderu za prodaju Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) ponudila 105,055 miliona evra (105 miliona i 55.000 evra), rečeno je danas na otvaranju finansijskog dela ponude u Ministarstvu privrede Srbije.

U ponudi Al Dahre je navedeno: „Obavezujemo se da platimo ukupan iznos od 105,055 miliona evra u gotovom radi kupovine dela imovine PKB, 29 odsto kapitala društva Ekolab, 45,77 odsto kapitala Instituta PKB Agroekonomik, a sve u skladu s javim pozivom“.

„Potvrđujemo da je ova ponuda bezuslovna i obavezujuća i svesni smo da će samo bezuslovne i obavezujuće ponude biti razmatrane“, navedeno je u ponudi.

Kako je rečeno, Komisija će još jednom proveriti tu ponudu i ukoliko je i ona u skladu sa uputstvom za ponuđače, Ministarstvo privrede će proglasiti Al Dahru doo iz Iriga za kupca PKB-a.

Ministarstvo privrede će doneti odluku kojom se proglašava kupac i onda ga pozvati na zaključenje ugovora.

Tenderska komisija je u četvrtak otvorila jedinu ponudu za privatizaciju PKB-a i utvrdila da je ispravna dokumentacija Al Dahra Srbije. Komisija za sprovođenje postupka je tom prilikom utvrdila da je dostavljena dokumentacija u okviru koverta „podaci o ponuđaču“ u potpunosti u skladu s pravilima postupka.

Privatizacionu dokumentaciju otkupile su dve kompanije, ali je stigla samo jedna ponuda.

Na prodaju je ponuđeno 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i stoka, objekti, oprema, rezervni delovi, kao i imovina zavisnih društava Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

PKB ima oko 1.700 radnika kojima su, kako tvrde u sindikatu, obećane otpremnine od 450 evra po godini staža.