APR: U 2018. profitabilno poslovali skoro svi sektori, osim poljoprivrede

Foto: APR

Najveću profitabilnost su imala privredna društva iz beogradskog regiona

Agencija za privredne registre (APR) objavila je Godišnji bilten finansijskih izveštaja za 2018. godinu, koji sadrži zbirne podatke o finansijskom položaju i uspešnosti poslovanja pravnih lica i preduzetnika u Republici Srbiji, za poslednje dve godine.

Danas je u Agenciji, tim povodom, održana konferencija za novinare na kojoj su izneti osnovni nalazi o uspešnosti poslovanja pravnih lica i preduzetnika u 2018. godini, a na osnovu zbirnih rezultata o poslovanju pravnih lica i preduzetnika u poslednje tri godine data je i prezentacija Godišnji bilten finansijskih izveštaja za 2018. godinu.

Privredna društva u Srbiji su prošle godine poslovala profitabilno i ostvarila ukupan pozitivan neto rezultat od oko 500 milijardi dinara jer je dobitak bio oko 746 milijardi, a gubitak 246 milijardi, objavila je Agencija.

Registrator Registra finansijskih izveštaja u APR-u Ružica Stamenković je na predstavljanju rezultata poslovanja pravnih lica i preduzetnika u 2018. godini rekla da je pozitivno poslovalo 60.566 privrednih društava, a negativno 27.272.

Ona je rekla da su profitabilno poslovali skoro svi sektori, osim poljoprivrede, šumarstva i ribarstva koji su imali gubitak od oko milijardu dinara, a najveći pozitivan neto rezultat su ostvarile firme u prerađivačkoj industriji, mada je njihov dobitak od oko 112 milijardi dinara za skoro 22 odsto manji od ostvarenog u 2017. godini.

Najveću profitabilnost su, kako je rekla, imala privredna društva iz beogradskog regiona i ostvarila su pozitivan neto rezultat od oko 236 milijardi dinara koji je veći za 34,5 odsto u odnosu na 2017. godinu.