„Aretol“ u Feketiću otvorio pogon vredan 8,3 miliona evra

Foto: Pannon RTV

Ulaganje velikog obima u oblasti poljoprivrede ostvareno je kroz program razvoja privrede vojvođanskih Mađara

Porodično preduzeće „Aretol“ koje je krenulo iz sedišta u Novom Sadu danas ima više od sto stalno zaposlenih radnika. Ranije kupljenu hladnjaču u Feketiću sada su proširili i kupili su nove mašine. Potpisivanjem sporazuma sa Fondacijom „Prosperitati“, kao integratori stvorili su 80 novih radnih mesta i omogućili integrisanje 160 proizvođača. Ugovori su vezani za proizvodnju začinske paprike, brokolija i karfiola. Ukupna vrednost investicije je 8,3 miliona evra, od čega je 45 odsto obezbedila mađarska vlada.

„Sa ukupnim prihodom od preko 20 miliona evra postali smo najveće preduzeće u oblasti prerade povrća u Srbiji. Ne može se zanemariti činjenica da je preko 80 odsto prihoda ostvareno iz izvoza“, kaže Šandor Nađ, vlasnik preduzeća „Aretol“.

Završava se posao oko velikih ulaganja, naglasio je Ištvan Pastor. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara je dodao da je to potvrda da su odluke koje su donete bile opravdane. Političar je istakao i značaj snažnih veza koje postoje između Srbije i Mađarske.

Nastavlja se uspešna mađarsko-srpska saradnja, rekao je Peter Sijarto. Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne ekonomije kaže da je pandemija, koja je sada pogodila svet, još tešnjom učinila saradnju dve zemlje. Dodao je, u toj saradnji, Vojvodina je primer uspeha.

„Programi razvoja privrede su uspešni. Ovim programima možemo da obezbedimo ostanak u mestima i jačanje mađarske nacionalne zajednice u lokalu. Zbog toga ćemo nastaviti sa programom pomoći privrede“, rekao je Sijarto.

Zahvaljujući Programu pomoći privrede u Vojvodini do sada je 13 hiljada privrednika, poljoprivrednika i preduzeća podržano u ukupnoj vrednosti od 47,5 milijarde forinti. Od te sume na teritoriji Vojvodine realizovane su investicije u vrednosti od 93 milijarde forinti.