Asocijacija malinara Srbije: Cena maline u 2022. godini i do 800 dinara za kilogram

Foto: Pixabay

Otkupna cena maline ove godine u Srbiji iznosila je od 400 do 420 dinara po kilogramu, dok se trenutna izvozna za inostrano tržište kreće od 600 do 900 dinara, rekao je za Tanjug predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović uz napomenu da je dobru cenu uslovio smanjen prinos na svetskom nivou.

Radović u 2022. godini očekuje dodatni rast cena „crvenog zlata“ koja bi, usled brojnih faktora, u otkupu mogla da iznosi i do 800 dinara po kilogramu.

„Cena će iduće godine biti značajno veća zbog velikih troškova repromaterijala. Mineralno đubrivo početkom godine bilo je od 30 do 70, sada je od 80 do 200 dinara, a najavljuje se i novi rast. Pri tom malinari očekuju mnogo manji rod, jer je suša zaustavila rast mladih lastara“, objašnjava Radović.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije očekuje i rast cena kupine, koja je ove godine u otkupu bila od 350 do 420 dinara.

„Dobra cena kupine takođe je uslovljena nedostatkom prinosa u Čileu, Meksiku, i drugim velikim izvoznicima „crnog zlata“, kazao je Radović.

B. K.