Asocijacija proizvođača malina: Ovogodišnji rod 35.000 tona, očekujemo 600 do 800 dinara za kilogram

Foto: Pexels

Predstavnici Asocijacije proizvođača malina saopštili su da od otkupljivača, vlasnika hladnjača, očekuju da otkupna cena maline bude 600 do 800 dinara po kilogramu.

„Vlasnici hladnjača malinu ove godine trebali bi da plate od 600 do 800 dinara po kilogramu jer su povećani svi troškovi, od rada, goriva, mineralnog đubriva do zaštitnih sredstava“, rekao je za Betu član Upravnog odbora Asocijacije malinara Srbije Zoran Stojanović.

On je kazao da su prve ponude otkupljivača, vlasnika hladnjača za otkup malina od 450 do 500 dinara po kilogramu, a da pojedini nude ugovore već sada 500 dinara, mesec dana pre početka berbe, kako bi se unapred zaštitili od rasta te cene.

„Ove godine rod maline će sigurno biti manji zbog prošlogodišnje suše i ovogodišnjeg hladnog proleća i nevremena, praćenog gradom koji su oštetili lastare. Procena je da će rod biti manji oko 30 odsto u odnosu na lane kada je iznosio oko 50.000 tona. Ove godine rod neće biti veći od 35.000 tona”, rekao je Stojanović.

Istakao je da je udruženje uputilo Ministarstvu poljoprivrede Srbije dopis povodom kampanje u javnosti da se smanje cene malina.

„Obraćamo Vam se povodom intenzivne kampanje hladnjačara i trgovaca malinom i kupinom, koja traje još od početka godine, a za cilj ima stvaranje atmosfere pogodne za smanjenje cena maline i kupine. Angažovanjem više raznoraznih ‘stručnjaka’, forsira se priča o slaboj potražnji maline na inostranom tržištu, visokoj ceni i nemogućnosti izvoza srpske maline, što ne odgovra de fakto stanju“, navodi se u dopisu Asocijacije malinara Ministarstvu poljoprivrede.

B.K.