Automatizacija protivgradne odbrane u Vojvodini biće završena do 2023. godine

Automatizacija svih lansirnih stanica na teritoriji Vojvodine biće završena do 2023. godine, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prilikom obilska Radarskog centra „Bajša“, gde je u toku prva faza automatizacije 47 lansirnih stanica.

Mirović je podsetio da je modernizacija radarskih centara i lansirnih stanica za protivgradne rakete u Vojvodini počela pre dve godine i naglasio da taj posao predstavlja ogromnu pomoć za poljoprivrednike, jer se sa automatizacijom omogućava efikasnija odbrana od gradonosnih oblaka.

Pokrajina je učinila ogromne finansijske napore u želji da useve poljoprivrednika zaštiti u punoj meri od rizika sa kojima se suočavaju od grada. Cilj nam je da štete koje nastaju ovom elementarnom nepogodom smanjimo na prihvatljiv nivo koji opravdava sva ulaganja u ovaj sistem“,rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade dodajući da će, završetkom automatizacije sva tri radarska centra, rizik od štete nastale od gradonosnih oblaka na teritoriji Vojvodine biti smanjen za 30 do 40 odsto.

B.K.