BAČ: Metle od sirka tražene u inostranstvu, a nema ko da ih pravi

Sirak odlično uspeva na našim prostorima, posebno u Vojvodini, zato i ne čudi da je Srbija među prvih pet zemalja po proizvodnji metli od ove biljke. I pored toga što imamo znanje i resurse da proizvedemo kvalitetan i tražen proizvod, brojni proizvođači suočavaju se sa mnogim problemima i očekuju pomoć države kako bi opstali.

Jedan od najvećih problema u proizvodnji, koji čak preti da zaustavi poslovanje, je nedostatak radne snage.

„Poslednjih  godina  problem  se  sve više usložnjava. Proizvodnja se smanjuje jer nema ko da radi. Dosta omladine i ljudi je otišlo u inostranstvo, selo se prepolovilo. Ovde u Baču je većinom slovačko stanovništvo, dobijamo lako papire. Ovo je majstorski posao, ali mladi nisu zainteresovani da ga rade. Kada majstori koji sada rade odu u penziju, ne znam kako će se posao nastaviti“, rekla je za portal Biznos rs Jasmina Gašparovski, proizvođač metli od sirka.

Nada da će naredna generacija naći način da uspešno nastavi porodičnu tradciju proizvodnje.

„Želela bih da moje dete ili deca od moje braće „zavole metlu“ i nastave ovaj posao. U vreme kada se budi ekološka svest kod ljudi, treba uzeti u obzir da je ovo sto odsto ekološki proizvod“, rekla je  Gašparovski  ističući da bi država trebalo da podrži proizvođače u ovoj delatnosti, jer se skoro sve što se napravi, izvozi u inostranstvo.

B. K.