Beograd ima 30.000 gazdinstava, obrađuju 160.000 hektara, agrarni budžet naredne godine 350 miliona dinara

Foto: Wikipedia

Grad Beogard u ovom momentu ima registrovanih više od 30 hiljada gazdinstava koja se pre svega bave ratarskom i voćarskom proizvodnjom, ali i proizvodnjom povrća, stočarstvom i pčelarstvom. Gradski sekretar za poljoprivredu Sava Pavičić  kaže da je Beograd spada u lokalne samouprave koje najviše ulažu u poljoprivredu i da će naredne godine sredstava za subvencije u poljoprivredi biti povećana za dodatnih 100 miliona dinara.

„Ukupno ćemo izdvojiti više od 350 miliona dinara namenjenih pre svega, malim poljoprivrednim gazdinstvima. Te mere su se i prethodnih godina pokazale ispravnim, interesovanje je bilo veliko, pa je i  ove godine utrošen kompletan budžet namenjen za subvencije“, rekao je Pavičić uz napomenu da sredstva za subvencije  poljoprivredncima obezbeđuje isključivo Grad Beograd, a glavni cilj je da se omogući mladim ljudima da ostanu na svojim gazdinstvima.

Da je glavni grad ozbiljno krenuo u razvoj poljoprivrede ukazuje i to što je početkom ove godine osnovan Sekretarijat za poljoprivredu. Na tritoriji  17 opština  obrađuje se oko 160.000 hektara  poljoprivrednog zemljišta, a registrovano je 30.000 registrovanih domaćinstva.Zahvaljujući gradskim podsticajima u prvoj polovini ove godine nabavljeno 90 junica, 566 ovaca i 20 koza. Voćari i povrtari dobili su 45 miliona dinara za nabavku plastenika, i sistema za novodnjavanje „kap po kap“, protivgradne mreže, žičane ograde za zasade… Nisu zaboravljeni ni pčelari koji su nabavku košnica i razne pčelarske opreme dobili 30 miliona dinara, objavio je Agroklub. 

B. K.