Bogićević: Podrška digitalizaciji novim tehnologima u poljoprivredi

Foto: Pixabay

Sveopšta digitalizacija i tehnološke inovacije ne zaobilaze ni poljoprivredu. Korišćenje dronova za bolju proizvodnju, digitalni nadzor pčela i druge novotarije donose joj dobrobiti, rečeno je na Konferenciji o inovacijama u poljoprivredi, uz podršku kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, organizovao Inovacioni biznis centar Zlatibora.

Podržavši skup i teme, pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević pomenuo je napore države da kroz različite programe subvencija i podsticaja podrži razvoj poljoprivredne proizvodnje u duhu primene najnovijih tehnologija.

„Koristeći pogodnosti koje omogućava država poljoprivrednici imaju jednake šanse kao i proizvođači u ostalim privrednim granama da stvore dinamičnu i produktivnu budućnost za sebe i svoje porodice“, rekao je Bogićević, prenela je „Politika“.

Na konferenciji je bilo reči o novim tehnološkim rešenjima u korišćenju kvasca za ishranu goveda, povećanju plodnosti ovaca „putem sinhronizacije i indukcije estrusa“, proizvodnji sireva, ali i o pčelarstvu koje poslednjih godina u Zlatiborskom okrugu dobija na značaju. Osnovna poruka skupa jeste da bez primene savremenih dostignuća nije realno očekivati bolje rezultate.

O upotrebi dronova u poljoprivredi govorio je Zoran Stojanović iz „Agrodrona“, asocijacije za bespilotne sisteme, a o digitalnom nadzoru pčela svoja iskustva podelio predstavnik start-ap inovativne kompanije „Bihold“ iz Niša. Na uvodno izlaganje o dobrobitima digitalizacije i primene najnovijih tehnoloških rešenja u primarnoj proizvodnji svojim iskustvima nadovezali su se stručnjaci Dragan Tankosić (PSS Bačka Topola), dr Mladen Popovac (Poljoprivredni fakultet u Beogradu), Snežana Glamočić i prof. dr Ivan Pihler sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, saopšteno je nakon konferencije.

B. K.