Brnabić: Država nastavlja sa podrškom proizvođačima mleka

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima proizvođača mleka u Srbiji o poteškoćama sa kojima se suočava sektor stočarstva usled povećanja cene žitarica na tržištu i nepromenjene cene sirovog mleka u poslednjih šest godina. Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, istaknuto je nezainteresovanost otkupljivača i prerađivača mleka za povećanjem otkupne cene ovog proizvoda. Premijerka je predložila da se održi zajednički sastanak sa otkupljivačima i prerađivačima mleka, kako bi se došlo do adekvatnog rešenja, dodaje se u sapštenju, navodi se u saopštenju Kancelarije za medije Vlade Srbije.

Predstavnici Udruženja mlekara rekli su, da i pored značajnih subvencija proizvođačima od strane države, postoji potreba da se obezbedi minimalna zaštitna cena mleka koja bi se periodično usklađivala.

Premijerka je istakla da će Vlada Srbije nastaviti da pruža podršku proizvođačima mleka kroz troškove za kontrolu kvaliteta mleka, kao i obvezne vakcinacije i premije za mleko. Takođe očekuje da će usvojeni Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda uvesti sistem u ovu oblast i da su u pripremi zakonske regulative o profesionalnom poljoprivrednom proizvođaču, što će, kako je ocenila, dodatno urediti i stočarski sektor.

B.K.