Brnabić: Ulaganje u prehrambenu industriju važno za BDP i ekonomski rast

Foto: Vlada Srbije

„Cilj je da imamo što više ovakvih partnerstava između mađarskih i srpskih kompanija“

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas u Arilju fabriku za preradu voća „H&S Fruits“, koja je rezultat saradnje Srbije i Mađarske, a zajednički je projekat domaće kompanije „Stanić doo“ iz Arilja i mađarske kompanije „Horajzn fud“ iz Kečkemeta.

Brnabić je podsetila na to da je Memorandum o saradnji potpisan 2018. godine u Budimpešti, nakon zajedničke sednice dveju vlada, i dodala da je cilj da kompanija u Arilju ima proizvodnju, preradu i čitav lanac dobavljača, odnosno da pravi sokove i džemove, a da mađarski partner obezbeđuje tržišta.

Ona je ukazala na to da će fokus biti na ruskom, ali i na japanskom tržištu, koje je izuzetno zahtevno, i ocenila da je ova investicija važna ne samo za Arilje i Zlatiborski okrug, već za čitavu Srbiju.

Premijerka je istakla da je ulaganje u prehrambenu industriju bitno za naš BDP i ekonomski rast, i najavila da će Vlada u budućnosti pokrenuti inicijativu za održavanje sledeće zajedničke sednice sa Vladom Mađarske.

Treba da nastavimo saradnju na ovom strateškom partnerstvu i da pozovemo kompaniju „Stanić“ i „Horajzn fud“ da predstave ovo svoje pozitivno iskustvo, rekla je premijerka i istakla da je cilj da imamo što više ovakvih partnerstava između mađarskih i srpskih kompanija.