Brnabić: Više pažnje domaćim proizvođačima poljomehanizacije

Foto: Vlada Srbije

Pravilnik bi trebalo da bude gotov i potpisan u narednih mesec dana

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas, prilikom posete fabrici ”FPM Agromehanika“ u Boljevcu, da će Vlada više pažnje posvećivati domaćim kompanijama i da će subvencije za domaće proizvođače poljoprivredne mehanizacije biti veće, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić se najpre sastala sa predsednikom kompanije ”FPM Agromehanika“ Ljubinkom Gobeljićem, a potom obišla izložbu proizvoda i proizvodnih pogona, gde se upoznala sa radom i planovima ovog preduzeća, koje je jedan od najvećih proizvođača poljomehanizacije u Jugoistočnoj Evropi.

Premijerka je najavila da će u narednom periodu pojačano obilaziti domaće privrednike u Srbiji i da će njima, pored rada na privlačenju stranih investitora, posvetiti veću pažnju.

– Radimo na pravilniku za primenu uredbe za subvencioniranje poljoprivrednih proizvođača, koja će dati prednost domaćim proizvođačima poljoprivredne mehanizacije, kao što je „FPM Agromehanika“ u Boljevcu, naglasila je ona.

Predsednica Vlade je dodala da bi taj pravilnik trebalo da bude gotov i potpisan od strane ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića u narednih mesec dana.

Ona je poručila da će država nastaviti da subvencioniše poljoprivredne proizvođače, i podsetila na to da je agrarni budžet za 12 odsto veći nego u 2017. godini.

– Povećali smo budžet za subvencije ove godine za poljoprivredne proizvođače, ali se pokazalo da Uprava za agrarna plaćanja nema kapacitet da to sve obradi, pa se čeka od šest meseci do godinu dana. Radimo sa Upravom da to ubrzamo i nadam se da ćemo od iduće godine imati potpuno elektronske prijave i obrade podataka, istakla je ona.

Premijerka je ukazala na to da je „FPM Agromehanika“ veliki domaći investitor sa više od 250 radnika, koji je nakon uspešne privatizacije od 2007. godine imao više od 10 miliona evra investicija u pogone, kao i da se sada realizuju dodatne investicije veće od pet miliona evra.

Takođe, predsednica Vlade je najavila da će država povezati „FPM Agromehaniku“ sa „Tafeom“ i da će ta firma iz Boljevca postati njihov dobavljač.

Firma ”FPM Agromehanika“ sarađuje sa indijskom kompanijom „Sonalika“, čije traktore marke „Solis“ sklapa u Boljevcu.

„FPM Agromehanika“ je primer uspešne privatizacije i ta firma je nekadašnja članica IMT-a, u čiju je modernizaciju do sada uloženo više od 11 miliona evra.

Ovo preduzeće izvozi više od 70 odsto svojih proizvoda na 34 inostrana tržišta, najviše u Ukrajinu, Nemačku i Alžir. Direktno zapošljava 250 radnika, uglavnom visokoobrazovanih, sa teritorija opština Boljevac, Zaječar i Bor.

Osim osnovnog proizvodnog programa, mehanizacije za traktore, kompanija uslužno proizvodi i veliki broj delova i sklopova za druge proizvođače poljoprivredne mehanizacije, kao i za firme iz drugih sektora privrede.