Brnabić: Vlada ulaže u automatsku protivgradnu zaštitu i radarske centre

Premijerka Ana Brnabić boravila u poseti Ovčar banji i tom prilikom osvrnula se na velike štete u poljoprivredi koje su poslednjih nedelja izazvale vremenske nepogode.

„U procesu smo usavašavanja automatske protivgradne zaštite i u narednih nekoliko godina ćemo to završiti. Tamo gde imamo automatsku protivgradnu zaštitu, imamo jako dobre rezultate. Pored toga, pokušavamo taj problem da rešimo u saradnji sa regionom. Zato što je nekada kasno da se dejstvuje tek iz Srbije. To radimo i sa Republikom Srpskom. Našim sredstvima ćemo u Republici Srsskoj graditi automatsku protivgradnu zaštitu i radarske centre kao i lansirne stanice. Time ćemo značajno unaprediti protivgradu zaštitu i kod nas ovde na teritoriji Republike Srbije, za naše voćare i poljoprivrednike“, – rekla je Brnabić

Napomenula je i drugi vid zaštite kroz subvencionisanje protivgradnih mreža i ostale zaštitne opreme, a za šta se sredstva svake godine povećavaju. Naglasila je i to da Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede subvencionišu poljoprivrednike koji žele da svoje useve osiguraju.

„Nastavićemo da subvencionišemo i opremu, da ulažemo u radarske centre i automatsku protvgradnu zaštitu. Tamo gde je bilo štete, oformićemo komisije na nivou lokalne samouprave, da se sve što je stradalo na njivama popiše. Preko Vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima saniraćemo i nadoknaditi svu štetu“, zaključila je premijerka.

B. K.