Bugarska: Nestašica mleka jer mlekare neće da plate višu cenu

Foto: Pixabay

Kupce mleka ovih dana zatekla je nestašica na rafovima, a cene su dostigle i 180 dinara. Kao razlozi navedeni su smanjena proizvodnja i povećna tražnja za pasterizovanim i dugotrajnim mlekom.

„Мleka trenutno nema i zbog toga jer je skupo da se uvozi mleko u prahu i da se razmućuje“, kaže predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski dodajući da se mleko u Srbiji plaća manje od 40 evrocenti, a u Evropskoj uniji 65 evrocenti.

Bugarska kaže da prerađivači ne ispunjavaju nijedan zahtev proizvođača, odnosno „poslovnih partnera“, koji ne učestvuju ni u formiranju cene, ni u analizi mleka, odnosno nemaju nikakav uticaj na cenu svog proizvoda.

„Već šest godina uporno objašnjavamo da prerađivači neće da plate cenu sirovog mleka, da država direktno i indirektno subvencioniše mlekare, a ne farmere. Taj novac mlekara je izračunala u svoju osnovu cenu i računa da poreski obveznici treba da plate cenu njihovog proizvoda“, navodi Bugarska za piortal Biznis rs.

Upozorila je da više nema razlike između „malih“ i „velikih“ proizvođača, te da svi propadaju, a da će sa njima propasti i mlekare, jer sirovine više neće biti.

„Prerađivači ne žele da plate višu cenu mleka, jer tvrde da je skuplja ambalaža, a suština je da sirovinu ne moraju da plate“, kaže Sanja Bugarski. Navodeći da su od Vlade Srbije tražili da se uvede minimalna proizvođačku cena mleka, da se usklađivanje svakih mesec dana, jer se cene na tržištu tako menjaju, ali nismo naišli na razumevanje.

B. K.