Čačanski voćari čekaju bolju izvoznu cenu za jabuke

Skladišta u kojima članovi Udruženja voćara „Čačanska jabuka” čuvaju svoju robu, puna su do vrha. Zalihe jabuka miruju, jer voćari čekaju neke povoljnije uslove na tržištu i pre svega bolju cenu.

Najveće tržište na koje je odlazila čačanska jabuka je Ruska Federacija, ali usled sukoba u Ukrajini transport robe je, ne samo otežan, već i znatno poskupeo.

“Prodaja još nije krenula. Neke količine su otišle u vreme berbe, ali je sada prazan hod. Manje količine idu na rusko tržište i sada, ali znatno slabije nego lane. Poskupljenje transporta je dosta opteretilo naš proizvod i znatno je teža situacija nego prethodnih
godina”
, rekao je za Tanjug Nebojša Jovanović, predsednik udruženja voćara „Čačanska jabuka”.

Izlazak čačanske jabuke na tržište očekuje se u drugoj polovini decembra i posle Nove godine. Pored ruskog, čačanski voćari pronašli su i nova tržišta za svoje proizvode.

“Rusija ima svoje količine jabuka za period do Nove godine, ali se nadamo da ćemo uspeti nešto da plasiramo i na to tržište. Međutim, otvaraju se i nova, pre svega Bliski istok, Velika Britanija, zemlje u okruženju”, naglasio je Jovanović.

B. K.

Komentari