Čuruškom “Tim farmeri” prva nagrada za tehnološku inovaciju u proizvodnji sireva

Na  nedavno održanom republičkom takmičenju u Beogardu za najbolju tehnološku inovaciju u proizvodnji  pobedio je “Tim Farmeri” iz Čuruga. Nagradni fond takmičenja  iznosio  je šest miliona dinara, a pobednički tim dobio je milion, drugoplasirani “Beehold” tim iz Niša 750.000, a trećeplasirani “Farmbot” iz Novog Sada 500.000 dinara

„Inovacija je spoj tradicije i novih tehnoloških rešenja u proizvodnji sira“ rekla je Zorica Radišić,  predvodnik tročlanog pobedničkog tima.

Radišićeva je sa suprugom Petrom nasledila porodičnu tradiciju proizvodnje domaćeg sira dugu 102 godine. Vremenom, kroz rad  i sticanjem iskustva, uvidela je da postoji potencijal za proširenje posla pa je  tradicionalan način rada  trebalo inovirati.

„Okupila sam tim entuzijasta i sada imamo automatizaciju tradicionalne ručne proizvodnje sira. Sa očuvanjem tradicije istovremeno zadržavamo kvalitet sira i postižemo veći  kapacitet  u proizvodnji“, kaže Radišićeva uz napomenu da im nova tehnološka inovacija  omogućava da se delikatesni rolovani sir iz Čuruga nađe i na stranom tržištu.

B. K.