Danas otvaranje Sajma etno hrane i pića u Beogradu

Regionalna smotra prehrambenih proizvoda pripremljenih po tradicionalnim receptima počinje danas na Beogradskom sajmu i trajaće do 27. novembra, saopšteno je iz „Beogradskog sajma“.

Na sajmu će biti izloženi nacionalni specijaliteti, proizvodi karakteristični za uža geografska područja, koji su najčešće rađeni ručno i od organski gajenih sirovina. Reč je o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje. Sajam afirmiše ove proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji bi trebalo da postanu i nezaobilazni element turističke ponude.

Svakog dana trajanja  ove sajmske manifestacije predviđen je i kulturno-umetnički program kao i stručni skupovi i predavanja vezana za etno hranu i piće. Tako će, između ostalog,  biti održan stručni skup na temu. „Značaj i prednosti starih sorti za proizvodnju etno hrane i pića“, razgovaraće se o upisu u registar proizvođača alkoholnih pića i proceduri zaštite geografske oznake jakih alkoholnih pića… Takođe  održaće se i rasprava  o  natalitetu, oživaljvanju i razvoju sela, a  zadružni savezi Srbije i Vojvodine zajednički organizuju konferenciju o aktuelnom  stanju u zadrugarstvu.

B. K.