Regionalna smotra prehrambenih proizvoda pripremljenih po tradicionalnim receptima počinje danas na Beogradskom sajmu i trajaće do 27. novembra, saopšteno je iz „Beogradskog sajma“.
Na sajmu će biti izloženi nacionalni specijaliteti, proizvodi karakteristični za uža geografska područja, koji su najčešće rađeni ručno i od organski gajenih sirovina. Reč je o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje. Sajam afirmiše ove proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji bi trebalo da postanu i nezaobilazni element turističke ponude.
Svakog dana trajanja ove sajmske manifestacije predviđen je i kulturno-umetnički program kao i stručni skupovi i predavanja vezana za etno hranu i piće. Tako će, između ostalog, biti održan stručni skup na temu. „Značaj i prednosti starih sorti za proizvodnju etno hrane i pića“, razgovaraće se o upisu u registar proizvođača alkoholnih pića i proceduri zaštite geografske oznake jakih alkoholnih pića… Takođe održaće se i rasprava o natalitetu, oživaljvanju i razvoju sela, a zadružni savezi Srbije i Vojvodine zajednički organizuju konferenciju o aktuelnom stanju u zadrugarstvu.
B. K.