Danas u Vladi Srbije sastanak poljoprivrednika sa premijerkom Brnabić

Foto: Pixabay

Protest poljoprivrednika u više mesta u Srbiji danas je ušao u sedmi dan, a kako je za Tanjug izjavio predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Radoslav Adamović protest će biti nastavljen do ispunjenja zahteva.

On je dodao i da poljoprivrednici očekuju da im se obrate nadležni iz Ministarstva poljoprivrede kao i da nisu zadovoljni pozivom iz ovog Ministarstva da danas u Vladi Srbije razgovaraju sa uljarama kako bi dobili veću cenu za suncokret. Adamović je rekao i da su spremni na kompromis, što su, kako kaže, već dokazali popuštanjem u određenim zahtevima te da u slučaju ispunjenja preostalih ne bi bilo potrebe da protest proširuju na Beograd.

Podsetimno, Vlada je ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza ulja i ponudila im cenu od 535 evra (plus PDV) po toni suncokreta. Poljoprivrednici su prvobitno tražili da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukinu akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru kao i da se ograniče trgovačke marže na suncokretovo ulje.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastaće se u danas u 10 časova sa predstavnicima poljoprivrednika. Sastanku koji se održava u Vladi Srbije će, pored poljoprivrednika i predsednice Vlade, prisustvovati i proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, predstavnici Privredne komore Srbije, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva finansija. Tema sastanka biće zahtevi poljoprivrednika koji prethodnih dana protestuju.

Sastanak se organizuje kako bi se trenutna situacija sa poljoprivrednim proizvođačima i stanje na tržištu sagledali iz svih relevantnih uglova, saopštila je Vlada.

B. K.