„Dani piva“ u Zrenjaninu do 14. avgusta

U  Zrenjaninu  je u toku tradcionalna manifetacija „Dani piva“ koja će trajati do 14. avgusta,  uz bogat kulturno – zabavni program na više lokacija u gradu. 

Manifestacija koja se organizuje 17. put nastala je 1986. godine, u čast 240 godina proizvodnje piva u Zrenjaninu. Oraganizatori manifestacije podestili su da je  proizvodnju piva u Velikom Bečkereku( Zrenjanunu) započeo je pivarski majstor Sebastijan Krajcezen koji je otvorio prvu radionicu za proizvodnju piva 1745. godine. Lazar Dunđerski, jedan od najvećih veleposednika u Vojvodini, kupio je pivaru 1878. godine i  proširio proizvodnju piva.

Vrhunac kvaliteta zrenjaninsko pivo dostiže sedamdesetih godina 20. veka. Proizvodnjom od preko 400.000 litara piva i poznatog tut-guta, osamdesetih godina pivara je dostigla svoj tehnički maksimum. Tranzicija i privatizacija devedsetih godina prošlog veka , nažalost, dovela je do pada proizvodnje, da bi Zrenjaninska pivara prestala je sa radom, nakon

U okviru „Dana piva“ održava se i Međunarodni festival folklora „Lala“. Ove godine svoje umeće predstaviće ansambli iz Slovačke, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Srbije.

B. K.

.