DELEGACIJA EU U SRBIJI: IPARD 3 program predvideo 288 miliona evra pomoći za poljoprivrednike

„Za Srbiju je, u trećem cilkusu sprovođenja Instrumenta pretpristupne pomoći za ruralni razvoj Evropske unije (IPARD), opredeljeno 288 miliona evra, a uz obavezno kofinasiranje iz budžeta Srbije od 90 miliona evra. Domaćim poljoprivrednicima će biti na raspolganju gotovo 380 miliona evra pomoći“, izjavio je programski menadžer u Delegaciji EU u Srbiji Laslo Arendaš. na tribini na kojoj je predstavljen IPARD 3 program naglašavajući da je do 24. maja otvoren javni poziv u okviru Mere 1 koja se odnosi na ulaganja u poljoprivredna gazdinstva.

Predstavnik IPARD Upravljačkog tela Ministarstva poljoprivrede Srbije Rastko Cenić precizirao je da se Mera 1 odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, podsetivši da je ona u prethodnom IPARD 2 programu bila najtraženija i da su najveća sredstva poljoprivrednicima bila isplaćena po ovom osnovu.

„Za IPARD 3 program pripremili novi pravilnik. U okviru prvog javnog poziva Mere 1 planirali smo investicije koje se odnose na izgradnju i opremanje objekata, podizanje višegodišnjih zasada voća i podizanje višegodišnjih zasada sadnog materijala voća i grožđa“, rekao je Senić i naveo je da je budžet za ovaj poziv nešto veći od 41 miliona evra što znači da je to direktna podrška na koju poljoprivrednici mogu da računaju.

Senić je takođe  rekao je da je novina u odnosu na IPARD 2 program što je dozvoljeno da se standardi proveravaju na kraju investicije.

„Na taje način otvorili smo tu meru za mnogo veći broj poljoprivrednika koji bi onda tek nakon realizacije investicije morali da ispune standard, odnosno dosegnu određene specfične kriterijume u zavisnosti od sektora ulaganja“, kazao je Cenić.

B. K.