Dijaspora da pomogne oživljanje stočarstva u Srbiji

Odbor za selo Srpske akademije nauka (SANU) organizovao je naučni skup „Značaj stočarstva u proizvodnji hrane i održivom razvoju sela“ sa ciljem da se intenzivnijim razvojem stočarstva, pomogne sistemskom rešavanju opstanka ruralnih područja u Srbiji. Na skupu je ukazano na dramatičan pad stočarske proizvodnje u Srbiji i potrebu da se taj trend promeni u pozitivnom smeru.

Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić, rekao je da Srbija u stočarskoj proizvodnji znatno zaostaje za razvijenim zemljama.

„Udeo stočarstva u našoj poljoprivredi je oko 30 odsto. Sve zemlje su razvijenije od nas, da ne pominjem one najrazvijenije koje imaju udeo stočarstva od 60 odsto. Jasno je da i mi moramo da povećamo udeo stočarstva u poljoprivredi, jer bez njega nema ni razvja poljoprivrede, a ni savremenog sela“, ocenio je Krkobabić i podvukao da će posebna pažnja na konkursu Ministarstva za podršku zadrugarstvu, vrednom 500 miliona dinara, biti posvećena stočarima.

Predsednik Odbora za selo dr Dragan Škorić, izneo je ideju da se u projekat oživljavanja stočarstva u srpskim selima uključi i dijaspora.

„Naši ljudi uložili bi sredstva za formiranje fonda u inostranstvu koji bi se brinuo o finansiranju projekta oživljavanja stočarstva i njihovom finansiranju pod povoljnim uslovima“, objasnio je ideju akademik Škorić.

B.K.