Đaković: Agrarni budžet u 2023. godini 79,7 milijardi dinara

Foto: Pixabay

Predlogom budžeta za 2023. godinu Vlada Srbije planirala je ukupno 79,7 milijardi dinara za agrar, što znači da se za poljoprivredu u narednoj godini planira 4,32 odsto ukupnih prihoda i primanja državne kase. Iako je novim agrarnim budžetom planirano milijardu dinara više nego rebalansom na kraju ove godine mogla bi se očekivati i dodatna sredstva ukoliko bude rebalansa budžeta kao što je to bilo ove godine kada su izdvojena značajna sredstva.

Prema rečima Gorana Đakovića, urednika Agrobiznis magazina, sredstva koja Vlada ulaže u poljoprivredu biće dovoljna za pokrivanje svih aktuelnih subvencija kao i očekivani obim povećanja davanja u pojedinim segmentima poput osiguranja poljoprivrede gde se beleži stalni rast broja gazdinstava koja koriste ovu meru. U ovboj godioni do sada je za osiguranje isplaćeno 1.400.000.000 dinara dok je lane taj iznos bio 1.515.000.000 dinara.

„Ako se ima u vidu da su poljoprivrednici zahteve predavali do sredine novembra može se očekivati je da za osiguranje bude isplaćeno još više novca“ ističe Đaković.

B. K.