Đurđević: Prvi javni poziv IPARD 3 u januru 2024. godine

Prvi javni poziv iz IPARD 3 programa trebalo bi da bude raspisan u januaru 2024. godine, rekla je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Milica Đurđević, koja je predsedavala sednicom IPARD 3 odbora za praćenje, održanoj u Privrednoj komori Srbije.

„Dobra vest jeste da u ovom trenutku postoji i zvanično odobrenje Evropske komisije da se i u sledećoj godini nastavi sa isplatom sredstava iz EU budžeta. A što se tiče  novog, IPARD 3 programskog perioda, mi smo uputili zahtev Evropskoj komisiji za odobravanje reakreditacije već postojećih mera i dobili smo pozitivan odgovor i uveliko radimo na pripremi prvog javnog poziva koji planiramo da raspišemo već u januaru 2024. godine“, rekla je Đurđević.

Pomenimo, prema ranijim najavama, najpre će biti raspisan poziv za nabavku novih traktora, a potom i poziv za izgradnju i opremanje objekata (farmi, hladnjača, skladišta…), podizanje voćnjaka, plastenik kao i nabavku mehanizacije… Reč je o pozivima iz Mere 1 IPARD 3 programa, koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

„U okviru IPARD 3 programa nastavljamo sa sprovođenjem mera namenjenih podršci razvoju primarne poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkih kapaciteta i ruralnog turizma, koje će biti proširene na nove sektore.“, zaključila je Đurđević.

B. K.