Dodeljeno 59 miliona za razvoj složenih voćarskih zadruga

Učešće složenih voćarskih zadruga u investiciji od minimum 20 odsto, svedoči o ozbiljnosti njihovih namera

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić potpisao je danas ugovore o dodeli bespovratnih sredstava u iznosu od 59 miliona dinara za razvoj dve novoosnovane složene voćarske zadruge.

Krkobabić je, nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima lokalnih samouprava kojima pripadaju složene zadruge „Naši voćari“ iz Milićevog sela kod Arilja i „Složni voćari“ iz Novog Slankamena, istakao da se na ovaj način otvara novo poglavlje u voćarstvu.

Ministar je istakao da je ovo dosad najznačajniji korak u istoriji zadrugarstva, gde se složene zadruge, kao značajniji privredni subjekti, na konkretan način, finansijskim sredstvima, osnažuju sa ciljem da postanu nosioci privrednog razvoja svojih okruga.

Formiranje specijalizovanih i složenih zadruga je, kako je rekao, način da se započne rešavanje višedecenijskih problema, ne samo malinara, odnosno voćara, već i u drugim delatnostima, po ugledu na razvijene evropske i svetske modele.

On je istakao da će Vlada Srbije uvek podržavati taj koncept, i dodao da učešće ovih složenih voćarskih zadruga u investiciji od minimum 20 odsto, što je bio uslov za dodelu bespovratnih sredstava, svedoči o ozbiljnosti njihovih namera.

Ovo su ulaganja za tehničko-tehnološko unapređenje procesa proizvodnje i više faze prerade i nadam se da će, po ugledu na evropske primere, u narednoj deceniji ove složene zadruge imati promet od nekoliko stotina miliona evra, rekao je ministar i dodao da je imperativ da se mali posedi i poljoprivrednici udružuju.

Stručnjak za razvoj zadrugarstva Branko Maričić rekao je da zadrugarstvo nije više na marginama i da je država dokazala da ima nameru i obavezu da podstiče taj sektor, uz napomenu da bi nastavak njegovog razvoja mogao biti da se napušteno zemljište prepusti zadrugarima.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da je, pored savremene tehnologije za razvoj voćarstva, neophodno i udruživanje voćara.

U italijanskoj regiji Lacio lešnici se uzgajaju na 30.000 hektara jer je 1.600 proizvođača udruženo i sarađuje sa još približno 2.000 kooperanata, objasnio je Keserović.

Predsednik Odbora za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Dragan Škorić rekao je da je cilj da se zadruge udružuju u korporacije kako bi mogle da pariraju multinacionalnim kompanijama.

Škorić je naveo da bi po završetku realizacije Projekta „500 zadruga u 500 sela“, koji realizuje Kabinet ministra bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, trebalo krenuti sa osnivanjem zadruga u svakom selu.