Dogovor farmera i klaničara stabilizuje proizvodnju i cenu junadi

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit”, koje okuplja i Proizvodnu grupu tovljača goveda, razmatrao je u Novom Sadu trenutnu ponudu i cenu junadi na tržištu. Junad simentalske rase dostigla je sredinom ovog meseca najvišu cenu 2,50, dok se u Mačvi i Sremu  trenutno kreće 2,20 evra za kilogram. Kupaca nema puno, pa su mnogi kreditno zaduženi farmeri grla morali da daju ispod proizvođačke cene.

Udruženje je uputilo Ministarstvu poljoprivrede molbu da nepotrošeni novac za podsticaje od prošle godine (premiji 20.000 dinara po grlu), nastavi farmerima da i dalje isplaćuje i do iznosa od dva miliona evra. To je jedini način, smatraju u Udruženju, da se smanji cik-cak cena junadi.

Novi ugovor Vlade Srbije sa Vladom Irana o međusobnoj razmeni roba članovi ovog Udruženja smatraju veoma značajnim za celokupno govedarstvo u Srbiji. Isto tako podržavaju u celosti predlog mera Ministarstva poljoprivrede koji se odnosi na dalji razvoj govedarske proizvodnje.

– Farmeri i klaničari bi uz pomoć Privredne komore Srbije, trebalo da razmotrre sve novonastale tržišne okolnosti i postignu dogovor o međusobnoj saradnji kako bi jedni i drugi u budućnosti imali održivu i stabilnu proizvodnju, zaključak je sastanka Upravnog odbora Udruženja „Agroprofit”.

B.K.