Država obezbedila 2 miliona evra pomoći uzgajivačima junadi

Foto: Pixabay

Odluka o otkupu je doneta da bi se zbog svih negativnih posledica korona virusa na tržište mesa sačuvala proizvodnja junadi

Zbog opšteg pada tražnje za junećim mesom na svetskom, ali i domaćem tržištu za čak 70 odsto, država je odlučila da pomogne našim uzgajivačima kroz interventni otkup tovne junadi vredan dva miliona evra, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

U resornom ministarstvu navode da je obezbeđena dobra otkupna cena junadi od gotovo 2,15 evra po kilogramu.

Iako je ponovo počeo izvoz za Kinu i Tursku, odluka o otkupu je doneta da bi se zbog svih negativnih posledica korona virusa na tržište mesa sačuvala proizvodnja junadi u Srbiji, navode u Ministarstvu poljoprivrede koje će sprovoditi tu pomoć.

Agroprofit: Dodatna premija od 20.000 dinara

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obavestio je Udruženje „Agroprofit” da je Vlada donela odluku da sa 230 miliona dinara (oko dva miliona evra) dodatno pomogne tovno govedarstvo. Reč je o inicijativi koju je pokrenula Proizvodna grupa odgajivača i tovljača junadi, koja deluje u okviru pomenutog udruženja.

Iznos od 230 miliona dinara biće dovoljan da se uvede dodatna premija od 20.000 dinara za svako predato utovljeno june. Uz već ranije utvrđenu premiju, koja iznosi 15.000 dinara, ovo je najveći podsticaj za utovljenu junad u celom regionu. Isplata i dodatne premije biće obavljena preko Uprave za agrarna plaćanja, navelo je ovo udruženje.