Država ove godine investira 600 miliona dinara u zadruge

Foto: Zadružni savez Vojvodine

U poslednje tri godine Pokrajina je, zajedno sa sredstvima zemljoradničkih zadruga, u razvoj zadružnog sektora uložila blizu 300 miliona dinara

Zadružni savez Vojvodine organizovao je konferenciju posvećenu podsticajima u zadrugarstvu koji su najavljeni od države i pokrajine u 2020. godini. Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić istakao je da je država za tri godine u zadrugarstvo uložila blizu 1,7 milijardi dinara i da je osnovano 650 novih zadruga.

-U ovoj godini iz budžeta je opredeljeno novih 600 miliona dinara za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama za investicije. Uskoro će, nakon konsultacija u Vladi Srbije, biti usvojen program i objavljen konkurs po kome će sredstva biti dodeljena, rekao je Krkobabić i dodao da će iznosi pomoći zadrugama biti isti kao i lane – 7,5 za novoosnovane, 15 za stare i 60 miliona dinara za složene zadruge.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević istakao je da je država učinila ogroman iskorak time što je prepoznala značaj zemljoradničkih zadruga i opredelila za njihovo subvencionisanje konkretnim sredstvima.

-Na osnovu raspisanih konkursa u prethodne tri godine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, zajedno sa sredstvima zemljoradničkih zadruga, investirao je blizu 140 miliona dinara u zadrugarstvo širom Vojvodine. Ukoliko se tome doda i konkurs koji je realizovao Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, koji je direktno namenjen samo zemljoradničkim zadrugama, to je generisalo investicije od 150 miliona dinara. Praktično, za tri godine zajednički za investicije u zadrugarstvo u pokrajini uloženo je blizu 300 miliona dinara, naglasio je Radojević.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov naveo je da investicije u zadrugarstvu u Vojvodini nikada nisu bile veće.

-Po konkursima Kancelarije za regionalni razvoj Vlade Srbije 44 zadruge iz Vojvodine ostvarilo je pravo na bespovratna sredstva za investicije u iznosu od blizu 600 miliona dinara. Osim toga, 14 zadruga je lane od Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj za investicije dobilo ukupno 50 miliona dinara, istakao je Jovanov uz nadu da će se ovaj pozitivan trend ulaganja u zadružni sektor nastaviti i time još više osnažiti poziciju udruženih zadrugara na tržistu.