„Dunav osiguranje“: Poljoprivrednici zadovoljni naknadom štete u Prijepolju

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović, zamenik predsednika Opštine Prijepolje Esad Hodžić i direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ Užice Branko Simić posetili su krajem prošle sedmice dva domaćinstva koja se bave poljoprivredom.

Poljoprivrednici su svoje useve osigurali jer je tako, kako kažu, sigurnije, a neki su tu odluku doneli ovog proleća.

Nosiocima poljoprivrednih gazdinstava koji su osigurali svoju poljoprivrednu proizvodnju, a njih je u 2020. godini na području Opštine Prijepolje bilo 634, po osnovu subvencija premije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede isplatilo je iznos od 21,5 miliona dinara. Zlatiborski okrug jedan je od pet okruga u Srbiji na čijem području nadležno ministarstvo odobrava subvencije premije osiguranja u visini od čak 70 odsto.

„Moja porodica bavi se poljoprivredom, tačnije ratarstvom već 30 godina. Ja sam od ranog detinjstva u ovom poslu, od 2003. godine. Sa ocem sam počeo da idem u prodaju širom Srbije, na zelenim pijacama prodavali smo svoje proizvode. Bilo je i dobrih godina, ali i loših. Kobna godina bila je 2008, kada je grad veličine jajeta pokosio čitav Zalug. Tada su mnogi ostali bez igde ičega“, kaže poljoprivrednik Sabahudin Kapur.

Sabahudin Kapur, poljoprivrednik

Dodaje da do sada nije osiguravao svoje proizvode, ali da je ove godine, po preporuci prijatelja, odlučio da preko „Dunava“ osigura svoj kompletan zasad.

„Pre četiri godine ostvario sam subvenciju na opštinskom nivou, dobili smo sistem za navodnjavanje koji nam je pomogao da unapredimo svoju proizvodnju. Sledeći put ću ići korak dalje, najverovatnije će mi biti potreban jedan traktor ili moderniji plastenici“, kaže Kapur.

Poljoprivredno gazdinstvo Jadranke i Radivoja Opančine bavi se malinarstvom već sedam godina. „Imamo zasad na površini od 70 ari. Što se tiče roda, sve zavisi od godine do godine. Kreće se od sedam do 10 tona, u zavisnosti od rada na malinjaku i prirodnih uslova. Svake godine osiguravamo rod malina kako ne bismo gledali u nebo i mislili da li će da zagrmi i nervirali se.“

Komentari