DZPPS : Takmičenje ”Domaćinstvo koje su izabrale laste“ do 30. maja

Društvo za zaštitu i proučavanja ptica Srbije osmi put organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su izabrale laste“ koje traje od 20. do 30. maja. U fokusu ovog takmičenja su vredni domaćini i seoska domaćinstva koja u svojim štalama, pod strehama i u pomoćnim objektima imaju gnezda seoskih lasta. Domaćinstvo sa najvećim brojem aktivnih gnezda seoskih lasti biće nagrađeno tonom kukuruza, a ostali učesnici su u mogućnosti da osvoje sadnice voća

Kako se navodi na sajtu DZPPS-a, laste od vajkada prati epitet „vesnika proleća“-

Ali, nagli razvoj intenzivne poljoprivrede čiji razvoj počinje sredinom prošlog veka ima negativan uticaj na 74 odsto globalno ugroženih vrsta, među kojima su i laste. Savremeni načini gradnje ne ostavljaju mogućnost lastama da grade svoja gnezda od blata, masovna upotreba neselektivnih insekticida koji ubijaju različite vrste insekata ostavljaju laste bez hrane ili im neretko uzrokuju trovanje. Situaciju dodatno pogoršavaju klimatske promene koje izmenom vremenskih obrazaca utiču na celokupan biodiverzitet: nepovoljni uslovi dovode do smanjenja aktivnosti insekata u ključnim periodima gneždenja i time negativno utiču na uspešnost gneždenja seoskih lasta.

Ovo su samo neki od razloga zašto DZPPS organizuje „Domaćinstvo koje su izabrale laste“, takmičenje koje podržava seoska domaćinstva i domaćine širom Srbije koja svoj prostor dele sa lastama.

B. K.