Elixir Group najavila izgradnju fabrike tečnih đubriva u Prahovu

Kompanija Elixir Group najavila je da će uskoro u Prahovu početi izgradnju i fabrike za proizvodnju tečnih đubriva, uz fabriku kristalnih đubriva koja je počela  da se gradi ove godine. U saopštenju kompanije ističe se da će primena novih tehnologija u proizvodnji u Eliksir Prahovu otvoriti 200 do 300 novih radnih mesta.

Kako je precizirano, kompanija je u okviru investicionog ciklusa „Prahovo2027″, koji uključuje više tehnološki povezanih projekata, čija je ukupna vrednost veća od 300 miliona evra, a u okviru kompleksa hemijske industrije u Prahovu, počela izgradnju fabrike za proizvodnju kristalnog vodotopivog đubriva mono-amonijum fosfata (MAP), u saradnji sa nemačkom kompanijom K+S, jednim od lidera u proizvodnji i distribuciji kalijumove komponente.

Izgradnja fabrike za proizvodnju tečnih i vodorastvornih praškastih đubriva planirana je za 2025. godinu. Naglašeno je da će razvoj novih kristalnih, tečnih i praškastih proizvoda za ishranu bilja odgovoriti na zahteve održive i regenerativne poljoprivrede.

Menadžer Elixir Group Dejan Jocić kazao je da su kristalna đubriva hraniva visoke čistoće, u obliku su kristala i u potpunosti rastvorljiva u vodi bez ostataka. On je objasnio da tečna kompleksna đubriva predstavlju vodene rastvore ili emulzije u kojima se nalaze već rastvorena hraniva, odmah dostupna biljkama.

„Korišćenje kristalnih đubriva zahteva primenu posebnih sistema, pa su uglavnom ograničena na upotrebu u visoko profitabilnim usevima. Koriste se kroz sisteme za fertigaciju „kap po kap“ u povrtarskoj i voćarskoj proizvodnji, kao i u savremenim sistemima kao što je hidroponija“, naveo je Jocić.

U Elixir Group, koja svoje proizvode već plasira na tržišta više od 80 zemalja sveta, smatraju da će novo ulaganje u proizvodnju savremenih đubriva dodatno doprineti razvoju istočne Srbije i Negotinske krajine.

B. K.