EU ukinula kontrolu malina iz Srbije na norovirus, ubuduće lakši plasman

Foto: Pexels

Kontrole su bile rigorozne i mnogo su se plaćale

Srpske maline pri izvozu u EU neće više biti dodatno kontrolisane na norovirus, što će omogućiti lakši plasman naše robe i veće prihode za proizvođače tog voća, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Evropska komisija je donela odluku da se povuče mera dodatne kontrole za izvoz smrznutih malina poreklom iz Republike Srbije, objasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Mera dodatne desetoprocentne kontrole, odnosno kontrole svake desete pošiljke malina iz Srbije na norovirus dovela je do dodatnih troškova za izvoznike i umanjenja prihoda proizvođača malina.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da su u proteklim godinama intenzivno radili na uspostavljanju sistema bezbednosti hrane koji garantuje kvalitet proizvoda, a što uključuje zakonodavni okvir, akreditaciju metoda ispitivanja na norovirus, edukaciju inspektora, kao i subjekata u proizvodnji i preradi maline, što je dovelo do ovakve odluke u EU kažu nadležni.

Odluka o ukidanju kontrole dobra, norovirusa u Srbiji nije bilo

Odluka Evropske komisije da srpske maline pri izvozu u EU više neće biti dodatno kontrolisane na noro virus dobra je vest koja će doprineti tome da se proširi tržište prema drugim zemljama, ocenjuju sagovornici Tanjuga, ističući da taj virus u Srbiji nikada nije ni postojao.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović kaže da su niz godina od raznih ministara poljoprivrede i institucija tražili da se ukine ta kontrola.

“Mislim da je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović to razumeo još pre tri godine kada smo tražili i bili konkretni po pitanju toga. Uspeli smo da dokažemo da nema potrebe da se vrši kontrola u Srbiji koja je među liderima kada je u pitanju malina, da se kod nas maksimalno vodi higijena i da druge zemlje treba kontrolisati”, rekao je Radović.

Dodao je da su kontrole bile rigorozne i da su se mnogo plaćale.

Ova odluka će, ocenio je Radović, doprineti tome da se proširi tržište prema drugim zemljama jer je, kako kaže, već dokazano da je srpska malina jedna od najboljih u Evropi i svetu.

On očekuje da će i cena maline biti dobra, i to ne samo ove godine.

Naveo je da je 2017. godine otkriveno jedno vozilo sa noro virusom, ali da je to bila malina koja je uvezena u našu zemlju.

Odluku Evropske komisije pozdravio je i predsednik Udruženja malinara „Vilamet spas“ iz Arilja Dragan Bogdanović, ističući da je to dobra vest za srpsku malinu koja je jedna od najboljih u svetu.

“U Arilju toga nije bilo. Ne znam gde je nađeno, negde jeste, ali ja mislim da je to potureno. Večito sam tvrdio da u Srbiji noro virusa nikada nije bilo”, rekao je Bogdanović.

Naveo je da su vršene kontrole na noro virus, te da je na granici kontrolisan svaki deseti kamion.

“Mislim da je bilo 2.000 evra po kamionu na granici, ali je kontrolisan svaki deseti kamion”, dodao je Bogdanović.