Evropska banka za obnovu kreditira razvoj zelenih tehnologija u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor o kreditnoj liniji od 20 miliona evra sa UniCredit Leasing Srbija za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća . Više od polovine ukupnog iznosa kreditne linije podržaće ulaganja u zelene tehnologije koje smanjuju emisiju gasova sa efektom staklene bašte, povećavaju otpornost na klimatske promene i poboljšavaju energetske performance.

Mala i srednja preduzeća tako će imati pristup sredstvima koja im mogu pomoći da investiraju u unapređenje poslovanja i dostizanje EU standarda. Sredstva se mogu koristiti za unapređenje tehnologija, radnih procesa ili usluga, posebno u pogledu kvaliteta proizvoda, zdravlja i bezbednosti i ekoloških standarda koji se zahtevaju na tržištu Evropske unije. MSP imaće pristup i tehničkoj podršci, uključujući savetodavnu podršku EBRD-a i nakon uspešnog završetka investicije, stiču uslove za bespovratna sredstva u iznosu od 15 odsto od ukupnog iznosa kredita, koji finansira Evropska unija.

Ova kreditna linija deo je programa podrške za konkurntnost malih i srednjih preduzeća Zapadnog Balkan, za koji EBRD obezbeđuje kredite, a Evropska unija bespovratna sredstva i tehničku pomoć. Cilj programa je da privredni subjekti modernizuju svoje aktivnosti i iskoriste mogućnosti trgovine u regionu Zapadnog Balkana i evropskog tržišta, saopštila je UniCredit Leasing Srbija.

B.K.