FAO pomaže organizovanje prve Nacionalne konferencije žitara Srbije

Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede dalo načelnu saglasnost za održavanje skupa koji će sufinansirati sa trećinom troškova

Udruženje „Žita Srbije“, koje okuplja preko 50 najvećih proizvođača i izvoznika, organizovaće 31. oktobra u Beogradu prvu Nacionalnu konferenciju posvećenu proizvodnji, preradi i izvozu žitarica.

-Čeka se samo još definitivna potvrda FAO, organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, koja bi trebalo da, uz prisustvo svojih eksperata na konferenciji, snosi i trećinu troškova organizacije skupa, rekao je direktor Udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković na Danu žitara organizovanog u okviru 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Saković je naveo da je Ministarstvo poljoprivrede takođe dalo načelnu saglasnost za održavanje ovog skupa koji će sufinansirati sa trećinom troškova.

Vukosav Saković, Foto: NS seme

-Upravni odbor Udruženja „Žita Srbije“ doneo je odluku da sve njegove članice učestvuju u pokrivanju preostalih troškova organizacije Nacionalne konferencije. Ona se u Srbiji organizuje prvi put i očekuje se da pruži odgovore na pitanja o stanju i perspektivi proizvodnje žitarica kako u svetu, tako i regionu, sa posebnim osvrtom na Srbiju, istakao je Saković za AgroFin uz napomenu da će posebna pažnja biti posvećena izvozu i otvaranju novih tržišta kao što su Kina, Indonezija i Libija.