Farma svinja iz Doroslova opravdala investicije na državnim parcelama

Foto: Hollo Company

Izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu pre šest godina investitorima je omogućeno da zakupe državne parcele na 30 godina, uz obavezu da u roku od tri godine ulože najmanje 500.000 evra i zaposle nove radnike. Među 14 od 20 investori koji su ispunili taj plan je i kompanija za uzgoj svinja „Holo“ iz Doroslova u somborskoj opštini.

Uz obavezu da u objekte i opremu uloži skoro četiri miliona evra i zaposli 12 radnika, ova farma dobila je u dugoročan zakup oko 400 hektara državnih oranica. U međuvremenu izgrađena je najsavremenija digitalna farma gde svaka krmača i prasad imaju poseban dijagram ishrane. U svakom boksu nalazi se digitalni dozator koji dozira ishranu životinja.

„Do sada smo potrošili više para u investicije i nepanirano zaposlili veći broj radnika nego što smo se po ugovoru sa Ministarstvom poljoprivrede obavezali“, kaže Ronald Holo, vlasnik farme svinja koji očekuje da se na farmi u narednih pet godina utovi 130.000 tovljenika.

Holo se takođe nada da će u narednom periodu domaći klaničari biti više zainteresovani za otkup svinja od domaćih proizvođača i da će uvoz, koji znatno opterećuje poslovanje farmerima, biti znatno manji nego što je sada.

B.K.