Festival bobičastog voća 22. i 23. septembra u Beogradu

Drugi Festival bobičastog voća u Beogradu održaće se 22. i 23. septembra, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

„Cilj festivala su podsticanje potrošnje tog voća i isticanja značaja podsektora voćarstva koji ima izuzetne rezultate čak i u godinama najvećih kriza i poremećaja na tržištu“, rekao je savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović uz napomenu da je pod zasadima bobičastog voća u Srbiji je oko 40.000 hektara.

Jovanović je rekao da cene bobičastog voća – malina, jagoda, borovnica i kupina, nisu glavni problem u proizvodnji jer one, uprkos povremenom rastu zbog kriza, dugoročno ostaju stabilne, već da je najpotrebnije raditi na razvoju marketinga i održanju kvaliteta da bi domaći proizvođači zadržali svoju poziciju na tržištu.

„Izražavamo zadovoljstvo što zajedno sa PKS podržavamo ovaj važan sektor za poljoprivredu Srbije kroz edukaciju i promotivne aktivnosti, od kojih je festival kruna“ – rekla je predstavnica GIZ Zagorka Marković i podsetila da po statističkim podacima iz 2021. godine, 31,8 odsto ukupne vrednosti izvoza smrznutog organskog jagodastog voća izvezeno baš u Nemačku, u vrednosti u 18,25 miliona evra.

B. K.