Fondacija „Ana i VladeDivac“ pokrenula 13 lokalnih revolving fondova

Kako doći do novca za kupovinu manjih poljoprivrednih mašina i opreme, sertifikovanih sadnica, umatičenih grla stoke, protivgradnih mreža ili plastenika? U potrazi za rešenjem za taj problem, Fondacija “Ana i Vlade Divac” je uz podršku USAID pokrenula projekat lokalnih revolving fondova, pa je tako od 2020. do kraja prošle godine osnovano 13 takvih fondova u ruralnim krajevima.

Lokalne samouprave i Fondacija u njih su uložili ukupno 40 miliona dinara, a iz tih sredstava obezbeđuju se beskamatne pozajmice vrednosti do 500.000 dinara.

Trenutno svih 13 lokalnih revolving fondova radi, a njihov inovativni pristup finansiranju doveo je do toga da je nešto više od 100 malih poljoprivrednika, među kojima više od 40 žena, došlo do novca za širenje i poboljšanje kvaliteta proizvodnje.

Korisnici ovih fondova do sada su se najčešće prijavljali za pozajmice kako bi nabavili manje mašine i opremu, sertifikovane sadnice, umatičena grla stoke, protivgradne mreže ili plastenike.

Do sada je osnovano 13 revolving fondova, među kojima je prvi pilot fond zaživeo 2020. godine u Čajetini, dok je tokom naredne dve godine osnovano još osam fondova – u Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Brusu, Dimitrovgradu i Velikom Gradištu , u koje je uloženo ukupno 25 miliona dinara. Krajem 2022. formirani su fondovi u Novom Pazaru, Vlasotincu, Velikoj Crnji i Beloj Palanci. U poslednja četiri fonda uloženo je 15 miliona dinara, preneo je portal Biznis.rs.

B. K.