Futog: Njive postale građevinsko zemljište, porez sto puta veći

Foto: Pixabay

Paori iz okoline Novog Sada u rešenju za porez saznali su da su zapravo vlasnici – građevinskog zemljišta

Skoro 800 poljoprivrednika iz okoline Novog Sada dobilo je poreska rešenja uvećana više od sto puta u odnosu na prethodne godine, tvrde u udruženju „Futoški kupus“. Razlog – gradskom odlukom, porodične njive koje godinama obrađuju, preinačene su u građevinsko zemljište, na koje se plaća porez od više od 150 hiljada dinara po hektaru, navodi N1.

Paori iz okoline Novog Sada u rešenju za porez saznali su da su zapravo vlasnici – građevinskog zemljišta. Porez su do sada plaćali manje od 1.500 dinara po hektaru, a sada će ih stajati više od 150.000. Drugim rečima, cifra koju zarade prodajom trećine kupusa koji rodi na njivi te veličine, i to ne računajući njihove troškove.

Poljoprivrednici kažu – da je zemljište zaista građevinsko, imalo bi izgrađenu infrastrukturu. Ovako, ne mogu čak ni da ga prodaju, a ukoliko porez ne plate, neće moći da konkurišu za subvencije niti da overe zdravstvene knjižice. U gradskoj upravi, međutim, poreska rešenja za paore niko ne komentariše.

Zbog promene iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište nisu ugroženi samo ratari, već i jedan nacionalni brend, navode u udruženju „Futoški kupus“. Skoro sva gazdinstva koja gaje prepoznatljivu sortu, po planu, uskoro mogu da očekuju bagere.

Kompletnu vest možete da pročitate ovde.