Galetin: Država da podstakne tržište žitarica preko Direkcije za robne rezerve

Prema poslednjem izveštaju sa novosadske Produktne berze, ponder cena kukuruza iznosila je 14,5 dinara za kilogram bez PDV-a..Agrarni analitičar Žarko Galetin u svom predavanju o „Svetskom tržištu hrane“ u zgradi Produktne berze, rekao je da je Srbija jedan od najvećih gubitnika crnomorskog sporazuma, a sa nama ugroženo je i pet EU zemalja koji su uvele ograničen uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta.

„Rumunsku luku Konstanca zatrpala je ukrajinska roba, najviše pšenica, rat je praktično smanjio kapacitete Crnog mora u tolikoj meri da luka više nije postala operativna za srpsku robu. Za kukuruz će biti još veći problem. To će oboriti cenu našim žitaricama. Možemo samo da se nadamo višoj, ako u skorije vreme Konstanca „prodiše“ i relaksira problem logistike“, naveo je Galetin dodajući da je Srbija izvozila bezmalo 70 odsto kukuruza preko Kontance.

Jedan od zahteva srpskih poljoprivrednika upućen Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede jeste intervencija na tržištu žitarica

„Država ne treba da se bavi tržištem, može samo da interveniše preko Direkcije za robne rezerve, da cena bude nešto malo viša, i tako podstakne tržište“, rekao Galetin uveren da će, kako je preneo portal Agroklub cena kukuruza, ipak, do kraja godina imati uzlaznu putanju.

B. K.