Galetin: Suša desetkovala kukuruz, prinos najviše 4,5 tone po hektaru

Foto: Pixabay

Poljoprivredni stručnjaci smatraju da, usled suše koja traje bezmalo već mesec dana kukuruzu više ništa ne može da pomogne, makar kiša padala danima neprekidno. Klip kukuruza je završio formiranje, broj zrna i težinu tako da je sve već izdefinisano.

Sasušene žitnice u Sremu, a tako je i i drigim regionima, uobičajena su slika ovih dana. Šteta je, kako kažu uzgajivači ogromna, pa čak i tamo gde je korišćena puna agrotehnička zaštita. Prema izjavi agroekonomiste Žarka Galetin za „Večerenje novosti“ suša nije znatnije uticala na prinos pšenice, ali će zato proizvodni rezultati kukuruza, soje i suncokreta izvesno mnogo podbaciti usled visokih temperatura i nedostatka vlage.

Prinos će biti daleko ispod potencijala, jer širom Srbije ima hektara pod kukruzom koji će potpuno ostati bez prinosa.Od žitarica koje izvozimo suncokret je najotporniji na sušu i verovarno će imati solidan rod i ove godine, oko tri tone po hektaru i ukupan prinos od oko 700.000 tona. Kukuruza kog smo prošle godine imali 5,9 tona po hektaru, sada ne možemo da očekujemo više od oko 4,5 tone“, rekao je Galetin.

B. K.