Generali i BioSens: Prva digitalna agro polisa sa veštačkom inteligencijom

Poljoprivrednici u Srbiji od sada mogu da osiguraju useve i plodove koristeći samo mobilni telefon, objavilo je Generali Osiguranje na prezentaciji prve digitalne agro polise koja, po prvi put u regionu, koristi veštačku inteligenciju u procesu ugovaranja osiguranja useva i plodova, kao i rešavanja odštetnih zahteva.

U ponudi je osiguranje od grada, požara i udara groma, a korisnik može da odabere jednu od 15 ponuđenih kultura koje se najčešće gaje u našoj zemlji, dok se celokupna procedura ugovaranja, kao i potpisivanje polise, obavlja putem besplatne aplikacije za Android ili iPhone, prenosi portal 24 sedam.

Aplikacija je namenjena poljoprivrednicima – fizičkim licima, a maksimalno je moguće osigurati šest parcela, odnosno proizvodnju vrednosti do 10 miliona dinara.

„Čitav proces ugovaranja završava se za svega nekoliko minuta, plaćanje je isto kao kod klasičnog ugovaranja – u agro roku, po skidanju useva, a za polise ugovorene preko aplikacije Generali će korisnicima obezbediti svu potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje prava na subvencije“, rekao Nemanja Beljanski, direktor Direkcije za tehniku osiguranja u Generaliju.

Direktor Instituta BioSense Vladimir Crnojević istakao je da je višegodišnje partnerstvo sa Generali Osiguranjem pomoglo da se afirmišu u korporativnom svetu kao vodeća istraživačko razvojna institucija u domenu digitalne poljoprivrede.

„Inovativna rešenja koja smo zajednički razvili predstavljaju pionirske poduhvate koji na velika vrata uvode veštačku inteligenciju i najsavremenije digitalne tehnologije u svet osiguranja“, poručio je Crnojević.

B. K.