Glamočić: Subvencije za stočarstvo povećati kroz investicije

Subvencije u stočarstvo u Srbiji treba povećavati kroz investicije jer donose veću dodatu vrednost od proizvodnje žitarica, a to bi podiglo i cene žitarica zbog veće potražnje, smatra profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Dragan Glamočić.

„Mora se većim sredstvima stimulisati rast stočnog fonda i hitno ga povećati uvozom priplodnih grla. U svinjarstvu treba formirati matične zapate, odnosno nukleus farme, umesto što se za klanice uvoze muška prasad iz Danske, a meso iz Španije“, rekao je Glamočić, povodom polemike između stočara i ratara ko treba da dobije veće subvencije.

Glamočić koji je 2013-2014. bio ministar poljoprivrede, a od 2022. je savetnik ministra, naveo je da ne treba ratarima ukidati subvencije, nego ih povećavati stočarima i to za investiciona ulaganja.

„Srbija ne treba da bude izvoznik žitarica već izvoznik mesa, mleka, sireva i proizvoda od njih, kao i prerađevina od malina i drugog voća“, rekao je Glamočić.

Istakao je da ukoliko bi bio veći stočni fond da bi i žitarice koje su sada izuzetno jeftine, bile skuplje jer bi se povećala potražnja na domaćem tržištu.

B. K.