Godišnje u Srbiji se prosečno proizvede 7.780 tona meda

Foto: Pixabay

Poslednjih desetak godina u Srbiji se beleži blago povećanje proizvodnje meda. Veće je interesovanje za pčelarstvo, uvedeni su i podsticaji, pa je broj košnica sa pčelama narastao na oko 977.000. To je rezultat boljeg povezivanja pčelara, značajnijih subvencija za ovaj vid proizvodnje, ali i sve većeg broja izvozno orijentisanih kompanija koje obezbeđuju proizvođačima meda otkup proizvoda i pristup ne samo domaćem, već i međunarodnom tržištu, istakli su u objavljenoj studiji „Konkurentnost srpskog meda na svetskom tržištu“  njeni autori Marija Nikolić, Nebojša Nedić i Dragica Božić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Godišnje kod nas se prosečno proizvede 7.780 tona meda, a poslednjih deset godina proizvodnja se kretala u rasponu od 4.383 do čak 12.263 tone. Koliko proizvodnja varira iz godine u godinu, ilustruje pokazatelj da je minimalna količina  ostvarena 2014. godine, da bi već naredne godine dostigla maksimum od preko 12.000 tona. Autori studije zaključuju da  velike godišnje razlike proizilaze iz još uvek veoma usitnjene i nedovoljno organizovane proizvodnje meda tako da su prinosi meda po košnici u dobroj meri zavisni od vremenskih uslova.

Ukupna proizvodnja meda u Srbiji čini tek 0,44 odsto svetske i nešto preko dva posto evropske proizvodnje. Autori studije  navode da je srpski med po kvalitetu nešto iznad svetskog proseka i da postiže dvostruko veće cene, prosečno 4.31 evra po kilogramu, na tržištima Bliskog istoka, Velike Britanije i Belgije, nego u Nemačkoj i Italiji, gde se najviše izvozi.

B. K.