Grad Novi Sad podstiče mlade poljoprivrednike na organsku proizvodnju

Grad Novi Sad ima tri proizvoda sa zaštićenim poreklom – futoški kupus, fruškogorski lipov med i begečku šargarepu. Za subvencionisanje njihove proizvodnje kao i podsticaje namenjene drugim proizvođačima organske hrane u ovoj godini iz gradskog budžeta opredeljeno je 10 miliona dinara. Visina izdvojenih sredstava kojima se podstiče organska proizvodnja proteklih godina bila je manje-više na istom nivou. Od opredeljnja za stimulisanje proizvodnje zdrave i bezbedne hrane, bez obzira na sve teškoće u budžetskom finasiranju, nije se odustajalo.

Futoški kupus
Fruškogorski lipov med
Begečka šargarepa

„Novi Sad po izdvajanju novca za razvoj organske poljoprivredu postaje sve više prepoznatljiv. Grad ima svoju Organska ulicu na Ribljoj pijaci gde na desetak tezgi proizvođači iz Futoga, Begeča, Kaća, Temerina kao i sa čenejskih salaša  u toku cele godine, na zadovoljstvo oko 2.000 stalnih potrošača, iznose organsko voće, povrće i žitarice“, kaže Milorad Radojević, član Gradskog veća zadužen za resor privrede i poljoprivrede  dodajući da se sve veći broj mladih poljoprivrednika opredeljuje za uzgoj organskih proizvoda.

Radojević kaže da su Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) kao i Ministarstvo poljoprivrede pozitivno ocenili angažovanje gradske uprave na promociji organskih proizvoda. Istovremeno preporučili su svim lokalnim samoupravama u Srbiji da se ugledaju na model subvencionisanja organske proizvodnje  koji Novi Sad sprovodi uspešno već 15 godina.

B.K.