Homoljski med na policama veletrgovaca

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kompanija METRO Cash & Carry Srbija započela je program razvoja i promovisanja domaćih proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. Zahvaljujući ovoj inicijativi, prvi put se na policama jednog veletrgovca našao poznati Homoljski med, koji je sertifikovan i od nedavno ima ovlašćene proizvođače koji su u procesu kontrole i sertifikacije.

„Zaštita geografskog porekla doprinosi izgradnji identiteta naših proizvoda i stvaranje njihove dodate vrednosti, koja omogućava  proizvođaču da ostvari bolji plasman, višu cenu proizvoda, viši nivo poverenja kupaca, što direktno doprinosi ostvarivanju jednog od prioritetnih ciljeva poljoprivredne politike, a to je podizanje nivoa konkurentnosti domaće proizvodnje. Upravo  je odluka METRO-a da na svojim policama ponudi i proizvode sa geografskim poreklom izuzetna prilika za promociju naših tradicionalnih proizvoda, kao i šansa za naše proizvođače da pronađu svoje mesto na sve zahtevnijem tržištu hrane. Oznake geografskog porekla, istaknute na ambalaži, daju ekskluzivnost proizvodu i upućuju kupca na određeni region ili mesto, kao i na sve specifičnosti koje taj proizvod poseduje, a Srbija, kao zemlja geografskih i klimatskih različitosti, bogata gastronomskim i kulturnim nasleđem, ima ogroman potencijal u ovom segmentu“, izjavio je Branislav Raketić, šef odseka za označavanje hrane, šeme kvaliteta i organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

On dodaje da je strateško opredeljenje Ministarstva poljoprivrede u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije da intenzivno radi na povećanju konkurentnosti, kako bi srpska poljoprivreda prerasla iz sirovinske baze u sektor koji proizvodi visokokvalitetne prehrambene proizvode, prepoznatljive kako na domaćem, tako i na evropskom tržištu.

Homoljski med proizvode pčelari udruženi u pčelarsku zadrugu, koji se bave proizvodnjom meda u Istočnoj Srbiji. Ovaj proizvod sa zaštićenim imenom porekla, prvi je koji će se naći na policama METRO-a, a u toku su pripreme sa brojnim proizvođačima, koji će takođe prvi put dobiti priliku da budu deo ponude velikog trgovinskog lanca, koji sarađuje sa ugostiteljskim sektorom i malim i nezavisnim trgovinama.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede