IM “Matijević” kupila zrenjaninski “Radijator” zbog proizvodnje mašine za branje višanja

Foto: Wikipedia

Suvlasnik Industrije mesa „Matijević“ iz Novog Sada Zoran Matijević rekao je da će se firma „Radijator“ u Zrenjaninu, koju je kompanija nedavno kupila, baviti proizvodnjom traktorskih prikolica i mašine za branje višanja.

„Nećemo nastaviti proizvodnju odlivaka za radijatore, jer je proizvodnja davno ugašena. Opredelili smo se za proizvodnju berača višanja prevenstveno zato što imamo 600 hektara pod tim voćem“, rekao je Matijević.

Na pitanje da li se isplati uzgoj višanja kada proizvođači nekoliko poslednjih godina tvrde da im otkupna cena ne pokriva troškove, Matijević je rekao da je reč o proizvođačima koji beru to voće ručno. 

„U današnjim uslovima kada je sve teže dići do sezonske radne snage to je skupo. Mašinska berba, pokazalo se u prkasi, značajno smanjuje troškove proizvodnje“, istakao je Matijević.

Podsetimo, firma “Mat Real Estate”, koja posluje u okviru kompanije „Matijević“, kupila je za 414 miliona dinara „Radijator“ . Ovo preduzeće u svom valsništvu ima halu na 30.000 kvadrata i 22 hektara zemlje u industrijskoj zoni i građevinskom rejonu.

B. K.