Indijska kompanija „TAFE“ kupila IMT

Foto: Wikia

Zemljište gde je fabrika IMT-a ostaje u vlasništvu države

Industrija mašina i traktora (IMT) Beograd u stečaju prodata je danas na javnom nadmetanju indijskom proizvođaču traktora “TAFE” po početnoj ceni od 66,8 miliona dinara, a jedini prijavljeni ponuđač bila je kompanija “TAFE”.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da, nakon današnje uspešne prodaje IMT-a, očekuje skoro ponovno pokretanje proizvodnje traktora u Srbiji i povratak ove fabrike na nekadašnje pozicije.

Ona je u izjavi za Tanjug istakla da joj je želja i namera da na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu u maju bude predstavljen novi IMT traktor, potvrdivši da je danas uspešno izvršena prodaja žiga i dela imovine IMT-a.

“Kupac je, kao što smo se i nadali, indijski ‘TAFE’, konglomerat za proizvodnju traktora i poljoprivredne opreme. Nadam se da ćemo sada kao rezultat ovoga imati ponovo pokrenutu proizvodnju traktora u Srbiji, ne samo za čitav region, već i šire od toga”, istakla je premijerka.

Kupovinom IMT-a, kompanija “TAFE” je stekla pravo na brend IMT-a, nacrte dizajna i autorska prava, kao i nekretnine u Jarkovcu, dok zemljište gde je fabrika IMT-a ostaje u vlasništvu države.

Kako su novinarima rekli predstavnici kompanije, prvi traktor mogao bi da bude proizveden za 12 meseci, pod imenom IMT.

“TAFE” je deo “Amalgations Group” koja ima godišnji promet od 2,5 milijardi dolara, treći je po veličini proizvođač traktora na svetu i višedecenijski partner IMT-a.

Kupoprodajni ugovor će biti potpisan u roku od tri dana.