Institut za stočarstvo: Ne uvoziti zamrznuto meso koje se čuva duže od šest meseci od klanja

Foto: Pixabay

Direktor Instituta za stočarstvo za dr Čedomir Radović ocenio je da je situacija u stočarskoj proizvodnji u Srbiji izuzetno teška. Istakao je da su otkupne cene stočarskih proizvoda veoma niske kad je reč o mleku, mesu i jajima jer su imputi poslednjih meseci značajno povećani.

„Ne bi trebalo da uvozimo zamrznuto meso, niti polutke koje se čuvaju duže od šest meseci od klanja. Potrebno je da stvaramo sigurnu ugovorenu proizvodnju između proizvođača tovljenika, klaničara i prerade. Takođe, potrebno je da država dodatno i posebno stimuliše mlade koji se odluče za stočarsku proizvodnju jer bez stočarstva odnosno stajnjaka ne može se popraviti tako lako kvalitet zemljišta. Podsticaj Ministarstva poljoprivrede za registrovana poljoprivredna gazdinstva sa manjim brojem grla treba da idu preko lokalnih fondova za poljoprivredu“, rekao je Radović.

Kako da se reše nagomilani problemi u mlečnom govedarstvu?

„Osnovno je da mlekare i klanice plaćaju proizvod u kome je sadržana cena koštanja proizvodnje i zarada odgajivača, ali bez da se uračunav premija i podrške države. Takođe je potrebno da se uradi reonizacija proizvodnje. Pored toga neophopdno je da sistem podsticaja za kupovinu kvalitetnih priplodnih grla bude namenjen pre svega onima koji prvi put ulaze u proizvodnju, a za one koji su već u tome bude dozvoljen povraćaj sredstava za kupovinu kvalitetnih priplodnih grla ukoliko samo povećavaju broj umatičenih grla na gazdinstvu“, naglasio je Radović u intervju za Agrobiznis magazin.

B. K.

Mangulica naša, a svetska

Radović inistira da moramo čuvamo i negujemo domaće rase svinja.
„Mangulica je, na primer, svetski poznata rasa svinja i mi od nje možemo da ponudimo sjajne domaće tradicionalne proizvode. U Španiji se među najdražim poklonima smatra šunka od njihove Iberijske svinje. Oni dosta ulažu u marketing uz čuvanje tradicije,a zašto i mi to ne bi mogli“, rekao je Radović.