Institut za voćarstvo u Čačku proglasio deset najboljih šljivovica u Srbiji

U Institutu za voćarstvo u Čačku održana je Smotra najboljih srpskih šljivovica, koju , u saradnji sa gradom Čačkom, organizuje ova vodeća srpska institucija za stvaranje novih sorti šljive i izučavanje kvaliteta našeg nacionalnog jakog alkoholnog pića. Među proizvođačima šljivovice u Srbiji upravo se ova manifestacija smatra svojevrsnom „ligom šampiona“ po pitanju kvaliteta srpskih šljiva prepečenica.

Prema propozicijama, pravo na učešće imaju samo one rakije koje su se u prethodnoj godini dokazale svojim vrhunskim kvalitetom na brojnim regionalnim manifestacijama širom Srbije i bile odlikovane velikim zlatnim medaljama za kvalitet. Za završnu smotru plasiralo se 76 uzoraka.

Na skali koja ima maksimalno 20 poena (ocenjuje se pet parametara kvaliteta – boja, bistrina, tipičnost, miris i ukus) sve rakije sa ocenom većom od 18,50 mogu poneti veliku zlatnu medalju i smatraju se proizvodima izuzetnog kvaliteta koji zaslužuju da se nađu na ovoj završnoj manifestaciji.

Ekspertska komisija za senzorno ocenjivanje šljivovica sastavljena je od najeminentnijih naučnika i privrednika u oblasti proizvodnje i ispitivanja kvaliteta rakija. Komisija je utvrdila da je, u prethodnoj godini, najbolja šljivovica u Srbiji ona koju je proizveo i 15 godina negovao Dragić Gajović iz Guberevca (ocena 19,24). Za njom slede rakije unuke i bake – Jovane Bojović iz Čačka i Gordane Minić iz Trepče, koje su osvojile 2. i 3. mesto . Među prvih deset su se našle i rakija Podruma „Želja“ iz Nanomira, kao i rakije Nikole Tasića i njegovog oca Stojana Tasića, proizvođača rakije iz Aranđelovca . „Minićeva kuća rakije“ iz Trepče i Ilija Rudić iz Borče dele 7. i 8. mesto , a Batica Stefanović iz Vlasotinca se nalazi na 9. Takođe, još jedna šljivovica Ilije Rudića nalazi se među prvih deset.

B. K.